Login FormaObjavljeno
06.05.2023

Slovenija

Dakle, nakon 15 godina iskustva u paraglajdingu, prvi put sam bio u letačkoj posjeti Sloveniji. Tokom tih 6 dana boravka, moji prijatelji Miodrag i Adi bili su sjajni domaćini, a Miodragova Ljiljana nas je svakog dana opremala, spremala nam hranu i vozila nas do poletišta. Reći ću vam, to i tako, nema nigdje. Osigurali su mi nezaboravan odmor.

Prvog letačkog dana smo osmotrili sletište, Mio je održao kratak brifing pa smo izašli autom do poletišta Gozd. Gozd je donje poletište, vrhunski je uređeno, tu postoji čak i pilotski restoran sa smještajem u bungalovima. Objekte vodi i održava Primož, sjajan domaćin i predsednik kluba. To jutro Zdenka nam skuvala po domaći čaj i kavu, pijuckamo, gledamo vjetrulje i čekamo da proradi. 

Slabo je, tanko i nečiji predlog je da se ide na Krišku Goru. “Tu je to blizu, mi stalno idemo pješke do gore” kaže Adi. Prevariše me mangupi. Pješačili smo gotovo sat vremena sa glajderima na leđima i jedva sam se popeo do vrha, neću lagati. Ali vrijedilo je truda. Poletište je na samom vrhu Kriške, prostrano i bezbjedno. Pogled vrhunski, vazduh čist, a za primorca pomalo i hladno. Letenje je bilo odlično, pa nakon slijetanja idemo kod Primoža na pivo. Priči nikad kraja i ostadosmo tako do kasno. Dva andola zbog grčeva i mrtav umoran pravac krevet. Još ne znam ko je predložio ono pješačenje, ali saznat ću.

Iako sam ujutro bio kao nov, sledeći letački dan mi nisu smjeli ni pomenuti Krišku, pa je letenje sa Gozda bilo izvjesno. Letjeli smo u pravcu planine Storžić, let do tamo je bio zahtjevan i turbulentan, uspio sam se nekako dovući do dna planine pa u jakom termalu 5m/s izašao do vrha i nakon tog izlaska na vrh dočekao me ozbiljan rotor, tada počinje pravi rodeo. Popravljam kolaps za kolapsom, a Storžić sam odmah prezvao u Mordor pa odletio odatle u bezbjednu zonu, a zatim na sletište. Tu upoznajem Pukovnika, lokalnog pilota i nepokolebljivog avanturistu. Svi idemo na pivo, opet gore kod Primoža, a gdje bi drugo?

Sutri dan je bilo drukčije. Letjeli smo kod Srečka Jošta na njegovom poletištu u Dobrovlju, koje su on i njegova supruga Jasmina uz pomoć lokalnih pilota izgradili na vrhu grebena usred šume. Jasmina i Srečko su nas dočekali na sletištu. Nisam ih vidio odavno, od korone. Jasmina nas je kolima izvezla do gore. Ona je dobar pilot i žao mi je kad sam čuo da više ne leti jer ima problem sa ramenom. Na poletištu puno pilota, prostor mali za sve njih, ali svi se uredno spremaju sa strane i jedan po jedan polijeću. Srečko kaže da ih popodne bude još više. Prognoza mu je bila majstorski tačna i letenje je bilo lagano i mirno, a Miodrag i Adi su se sa svojim letelicama kvalitetno navozali okolo po grebenu. Ja, šta sam radio, jurio za njima da napravim koju sliku. Sletjeli smo, spakovali se pa pravac u “Afriku”. Vrhunska usluga i vrhunska pica. Za našu malu letačku porodicu, stiže nam velika porodična.

Zadnja 2 dana vrijeme nije bilo za letenje, pa smo se prošetali do Kranjske Gore i po okolnim mjestima. Anita, Lilja, Nataša, Mio, Adi i ja. Sve laganom vožnjom van autoputa, kroz sela i prelijepu Slovenačku prirodu, ne zaobilazeći lokalne restorane.

Eto, za ta dva neletljiva dana sam barem imao priliku nešto malo se odužiti Miodragu i Adiju, dao sam im korisnu teorijsku nastavu, najboljeg APPI kvaliteta, naravno. Sad je red na njih da dođu ovamo kod nas na jedno letačko brušenje. Dizdarica, Krnovo, Trebinje... I nek budu bez brige, ovo je Crna Gora pa nećemo pješačiti. Ne, ne.

Iz Zagreba sam se uputio doma sa velikom bučnom letećom napravom malih prozorčića i veoma jednostavnim sistemom vezivanja. Nisam imao povjerenja u sve to jer nigdje nije pisalo GIN, OZONE, UP... Putovanje je bilo bezlično i dosadno, kao i uvjek. Stjuardesa je po pravilu namjestila onaj osmjeh i ne skida ga tokom cijelog leta. Dosađuje sa pitanjima o piću i hrani, hoćete li ovo, hoćete li ono. U Sloveniji nije bilo tog foliranja, tamo je sve prirodno! Namjestim i ja osmjeh, pa kulturno odgovorim ne hvala, a u sebi pomislim;  ne, ne bih te vaše konzervanse, jer ne želim da kvarim onu Ljiljaninu domaću kuhinju.

Konačno izađoh iz aluminijskog stroja. Živ. A da sam stigao kući, na primorje, potvrdio je toplotni udar i dobro poznati domaćin, tigrasti komarac.

Dome slatki dome !

Dule 05.2023

 


Objavljeno
30.03.2023
Nezaboravan paraglajding dan u Herceg Novom

Za sve ljubitelje paraglajdinga koji su se okupili na poletištu Dizdarica iznad Herceg Novog u nedelju 19. 03. 2023. godine, to je bio dan koji će dugo pamtiti. Ekipa iz paraglajding kluba Adriafly je ugostila svoje članove i prijatelje iz Podgorice, Dubrovnika i Trebinja na druženju i letenju koje je nadmašilo sva očekivanja. Vremenski uslovi su bili savršeni za bezbjedno i ugodno letenje, sa sunčanim vremenom i laganim vjetrom.


(Impozantan pogled sa poletišta)


Prije nego što su se vinuli u nebo, svi su se zajedno potrudili da očiste i urede poletište, u sklopu redovnog održavanja nakon zime i nevremena. To je bio znak zajedništva i odgovornosti koji krasi ovaj sport. Ubrzo su se razvila šarena krila na nebu i počelo je spektakularno letenje iznad zaliva Boke Kotorske. Neki od iskusnijih pilota su pokazali svoje vještine, dok su drugi uživali u mirnom krstarenju i divljenju pogledu.

(Priprema uređenog poletišta Dizdarica)


(Pripreme za polijetanje)


Među letačima smo bili i nas dva početnika, Radun Minić i ja. Pod nadzorom instruktora smo postavili svoje lične rekorde u vježbi jedrenja uz greben. Obojica smo bili oduševljeni svojim uspjehom i zahvalni na podršci i savjetima ostalih članova kluba.

Paraglajding dan u Herceg Novom nije završio sa slijetanjem na obalu. Cijela ekipa je nastavila da se druži u jednom od obližnjih kafića. Uz smijeh i šalu, razmjenjivali su se dojmovi, iskustva i planovi za buduće letove i akcije. Svi su se složili da je to bio nezaboravan dan koji je ojačao njihovo prijateljstvo i ljubav prema paraglajdingu. Ovo je bio samo jedan u nizu sličnih događaja koje paraglajding klub Adriafly organizuje sa ciljem da približi ovaj sport što većem broju ljudi. Zato pozivamo sve zainteresovane da se pridruže našoj zajednici i lete sa nama!

(Članovi kluba planiraju sljedeće avanture)


SLOBODA, LJEPOTA, AVANTURA, NAUKA


Šćepanović Petar Marta 2023.


Objavljeno
15.10.2022
Krnovo

Moj prvi susret sa paraglajdingom je bio tandem let sa Dizdarice. 
Imao sam tu čast da letim sa Dušanom. On mi je, svojim pristupom i strašću prema ovom nesvakidašnjem sportu, probudio želju da se ne zaustavim na tom prvom koraku i da uđem u svijet paraglajdinga.

Tako sam jednog sunčanog subotnjeg jutra na poziv kluba Adriafly dobio priliku da budem dio lijepog druženja ljudi koje je okupila ljubav prema letenju i osjećaju slobode.
Stigao sam u podnožje brda ispod vjetrenjača na Krnovu, topla dobrodošlica i pozitivna energija kojom sam prihvaćen je već obećavala da je na pomolu nezaboravan dan.

  

 
Tako je i bilo... klub mi je obezbijedio glajder, a Profa i Dule pokazali prve korake ka mom cilju da samostalno upravljam krilom. Moje uzbuđenje je raslo progresivno sa vremenom provedenim na tom mjestu punom pejzaža koji oduzimaju dah. Zahvaljujući korisnim savjetima i sposobnosti prenošenja znanja mojih domaćina vrlo brzo sam napredovao u rukovanju na zemlji i počeo da osjećam krilo. 

 

Nakon nekoliko sati treninga uz pogodan vjetar i malo sreće uspio sam da napravim svoj prvi samostalan niski let koji je trajao nešto kraće od minuta.
Osjećaj koji sam doživio tokom njega je na mene ostavio neizbrisiv utisak uzbuđenja i sreće. Od tog trenutka sam bio siguran da želim da se bavim paraglajdingom. 

 

Prije par dana sam postao član kluba i nestrpljivo čekam da ponovo stavim opremu na sebe i počnem obuku za samostalno letenje.

Ova kratka reportaža je moj poziv i topla preporuka svima koji žele da probaju nešto novo i uzbudljivo, osjete slobodu koju pruža letenje i vide svijet iz jedne potpuno druge perspektive.

Maksim


 • "Kad jednom osjetiš let, ići ćeš zemljom, očiju uprtih u nebo zauvjek, tamo gdje si bio i tamo gdje želiš da se vratiš"
  Leonardo da Vinči (1452-1519)
 • "Vještina letenja, tačnije štos, je u tome da naučite kako da se bacite na zemlju i da je promašite."
  Daglas Adams ( Autostoperski vodic kroz galaksiju)
 • "Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi."
  Grunf (Alan Ford)
 • "Aerodinamički gledano, pčelinji bumbar ne bi trebao biti u stanju letjeti, ali bumbar to ionako nezna, pa ide na letenje."
  Mary Kay Ash
 • "Pilot ne treba razmišljati, treba razmišljati brzo. "
  N.N.
 • "Jeste li upoznati s izrazom "ne možete skočiti iznad glave"? To je zabluda. Čovjek može sve. "
  Nikola Tesla
 • "Prirodna funkcija krila je vinuti prema gore i nositi ono što je teško do mjesta gdje boravi rasa bogova. Više nego bilo koja druga stvar koja se odnosi na tijelo sudjeluje u naravi božanskog."
  Plato
 • "Letim da bih oslobodio misli od tiranije sitnih stvari."
  Antoine de St-Exuperyo
 • " Letenje je više kao sviranje na muzičkom instrumentu; radite toliko stvari i razmišljate o mnogim drugim stvarima, sve u isto vrijeme. To postaje duhovno iskustvo. Nešto predivno vam se dešava u stomaku."
  Dusty McTavish
 • " Izmisliti avion je ništa. Napraviti ga je nešto. Poletjeti je sve. "
  Otto Lilienthal
 • "Pitam ljude koji ne lete, "Kako možete ne letjeti kada živimo u vremenu istorije kada možete letjeti?""
  William Langewische
 • "Što visočije letimo, to sve manje primjećujemo one koji ne mogu letjeti."
  Friedrich Wilhelm Nietzsche
 • "U našim snovima možemo letjeti ... i to je podsjećanje na to šta smo trebali biti."
  Madeleine L'Engle
 • "Učiti letenje od ptica je dobro kao učenje magije od mađioničara. Nakon što saznate šta da tražite, vidite stvari koje niste primjećivali kad niste znali šta da tražite."
  Orville Wright
 • "Stvarno letenje i snovi o letenju idu zajedno. Oba su djelovi istog događaja. Ne A prije B, već sve zajedno."
  Thomas Pynchon
 • "Niko ne može shvatiti koliko je bitan vazduh, dok ne osjeti njegovu snažnu podršku ispod sebe. To uliva povjerenje odjednom."
  Otto Lilienthal
 • "Nauka, sloboda, ljepota, avantura: Što biste više mogli poželjeti od života?"
  PP
 • "Vješt i iskusan pilot koristi svu svoju vještinu i iskistvo kako bi izbjegao situacije u kojima mu vještina i iskustvo trebaju."
  PP
 • "Muški pilot je zbunjena duša koja govori o ženama dok leti, a o letenju dok je sa ženom."
  PP
 • "Bolje je biti na zemlji i željeti da si gore u vazduhu, nego biti u vazduhu i željeti da si dolje na zemlji."
  PP
 • "Brzina je život, a visina je životno osiguranje. Niko se nikada nije sudario sa nebom."
  PP
 • "Tri beskorisne stvari za pilota glajdera su; visina iznad vas, sletište iza vas, sekunda maloprije."
  PP
 • "Ljudi misle da bi bilo zabavno biti ptica, jer možeš letjeti. Ali oni zaboravljaju negativnu stranu, dotjerivanje perja."
  PP
 • "Nikad ne dozvoli glajderu da te odvede na mjesto o kojem nisi razmišljao barem pet minuta prije."
  PP
 • "Brzina, visina i vještina; morate imati barem dvoje da bi ste letjeli."
  PP
 • "XC – ne možeš biti izgubljen ako te nije briga gdje si."
  PP
 • "Jedna od lijepih stvari solo pilotiranja je kvalitet društvenog iskustva."
  PP
 • "Letenje je bezbjedno sve dok imaš na umu da je opasno."
  PP
 • "Količina rasuđivanja potrebna za upravljanje nekom letilicom je obrnuto proporcionalna težini te letilice."
  Richard Bach
 • "Zapamti, najbolji pilot je onaj koji se najviše zabavlja."
  Jocky Sanderson
 • "There's no sensation to compare with this, Suspended animation, a state of bliss..."
  Pink Floyd, Learning to Fly
 • "Nema ptice koja leti previsoko, ali samo ako leti sopstvenim krilima. "
  William Blake
 • "Letenje bilo bi savršeno sigurno da nema kopna. "
  Leo Campion
 • "Pilot ne treba razmišljati, treba razmišljati brzo. "
  N.N.
 • "Jeste li upoznati s izrazom "ne možete skočiti iznad glave"? To je zabluda. Čovjek može sve. "
  Nikola Tesla
 • "Bez obzira koliko godina imate, i dalje ćete gledati u nebo kada čujete zvuk aviona "
  PP
 • "Da biste naučili letjeti, morate otpustiti sve što vas vuče prema dolje. "
  PP

Pogled na zaliv - KAMERA
boka

Meteorološka stanica Dizdarica Meteo stanica

Letovi naših članova:


appi
Turisticka Organizacija Herceg Novi